Συνταγή: Πένες αραμπιάτα φούρνου με τόνο από τον Πάνο Ιωαννίδη

Συνταγή: Πένες αραμπιάτα φούρνου με τόνο από τον Πάνο Ιωαννίδη

Συνταγή: Πένες αραμπιάτα φούρνου με τόνο από τον Πάνο Ιωαννίδη

  • Υλικά:

    120 ml ελαιόλαδο
    2 πιπεριές κόκκινες
    2 πιπεριές κίτρινες
    2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
    10 γρ. αποξηραμένο τσίλι σε σκόνη
    100 γρ. ελιές Καλαμών
    400 γρ. ντομάτα κονκασέ
    50 γρ. καστανή ζάχαρη
    100 ml νερό
    40 ml βαλσάμικο ξίδι
    400 γρ. πένες ολικής αλέσεως
    300 γρ. κονσέρβα τόνος σε νερό (στραγγισμένη)
    80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
    30 γρ. γαλέτα
    αλάτι
    πιπέρι

     

    Εκτέλεση:

    • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στο γκριλ.
    • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τις πιπεριές κομμένες ζουλιέν για 6- 8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
    • Προσθέτουμε το σκόρδο και το τσίλι σε σκόνη και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
    • Ψιλοκόβουμε τις ελιές σε μικρά κομμάτια.
    • Ρίχνουμε στο τηγάνι την ντομάτα, τις ελιές, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το νερό και το βαλσάμικο ξίδι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, για 10 λεπτά περίπου.
    • Σε μια κατσαρόλα με νερό βράζουμε τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

    TIP: Εάν δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως τα μακαρόνια, μειώνουμε τον χρόνο βρασμού κατά 2-3 λεπτά, τα απλώνουμε σε ένα ταψί, τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν μόνα τους. Δεν τα κρυώνουμε ποτέ κάτω από τρεχούμενο νερό.

    • Μόλις είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και προσθέτουμε τον τόνο, που έχουμε σπάσει σε πιο μικρά κομμάτια με ένα πιρούνι.
    • Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε ένα γυάλινο πυρίμαχο σκεύος ή ταψί.
    • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα με τη γαλέτα και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τα ζυμαρικά.
    • Ψήνουμε στον φούρνο για 4-5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφιά κρούστα.

     

    πηγη